Podpořili jsme Program na podporu rodinné politiky

17. května 2021
Podpořili jsme Program na podporu rodinné politiky

Středočeští zastupitelé v pondělí 26. dubna schválili koncepční dokument nazvaný Program podpory rodinné politiky Středočeského kraje 2021-2023. Metodika rodinné politiky je prvním veřejným dokumentem, kterým se Středočeský kraj zavazuje k pomoci rodinám v několika oblastech.

Piráti se věnují dlouhodobě tématu dostupného bydlení, které začíná být stále větším problémem jak pro mladé rodiny, tak do budoucna také pro seniory. > "V dokumentu se dozvíme, že v roce 2050 bude v našem kraji cca třetina lidí ve věku nad 65 let. Domnívám se tedy, že bude nutné poskytnout občanům dostupné bydlení, a to formou dostupných bytů či domů ve spolupráci s obcemi. Nesmíme však opomenout mladé rodiny, kterých se téma dostupnosti bydlení také dotýká. Některé obce již na tomto problému aktivně pracují a snaží se ho řešit např. startovacími byty," uvedl zastupitel a místopředseda Výboru pro sociální věci Milan Zelený.

Dokument se bude každých čtvrt roku aktualizovat

63stránkový dokument, který ve Středočeském kraji doposud chyběl, vychází z Metodiky rodinné politiky na krajské a místní úrovni Ministerstva práce a sociálních věcí. Každé čtvrtletí se bude analyzovat a případně doplňovat o další opatření, která mohou středočeské rodiny podpořit.

> "Program rodinné politiky nám ukazuje velmi komplexní náhled na to, jak vypadá současná rodina žijící ve Středočeském kraji," řekl Milan Zelený.

Aktuálně v něm najdete celkem 30 opatření pro podporu rodin ve čtyřech různých oblastech:

• Služby pro rodiny
  • Podpora trhu práce a slaďování rodinného a osobního života
  • Prostor přátelský rodinám
  • Komunikace a spolupráce

> "Úkolem Středočeského kraje je aktivně podporovat vznik a zachování funkční rodiny, kvalitu rodinného života a vhodných podmínek pro rodiny v oblasti osobní, volnočasové a profesní, aby došlo ke zvýšení kvality života," doplnil místopředseda Milan Zelený.

Co chce Středočeský kraj zlepšit?

Kraj se má v plánu podrobně zmapovat současný stav zdrojů neformální péče, chce podporovat různé typy sociálních služeb (pečovatelská služba, domovy pro seniory, odlečhovací služby aj.). Chce zajistit dostatečné kapacit v MŠ, rozvíjet nabídku zájmového vzdělávání žáků ZŠ, atd.

Zkvalitnit se má dopravní obslužnost pro rodiče, kteří doprovázejí své děti na ranní vyučování, a také pro žáky, kteří dojíždějí sami. Kraj bude aktivně podporovat pořádání rekvalifikačních kurzů pro rodiče i Akademii 3. věku pro seniory.

> "Jelikož proces vzdělávání vnímám jako něco, co probíhá po celý náš život, jsem opravdu rád, že bude kraj podporovat rekvalifikační kurzy pro rodiče, ale i pro seniory formou Akademie 3. věku," uvedl Milan Zelený.

V plánu je kromě podpory vzdělání např. dobudování páteřní sítě cyklostezek a cyklotras a také modernizace informačních center.

Ve středních Čechách budou aktivněji komunikována a propagována témata týkající se problematiky rodinné politiky. Bude zmapována a zpracována nabídka pro trávení volného času přímo pro rodiny s dětmi. Také vznikne portál s názvem „Bezpečný Středočeský kraj“, kde budou aktuální informace o bezpečností situaci v kraji, aj.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.