Začali jsme tím nejjednodušším, a to zveřejnění všech smluv nad 10 tisíc Kč, tedy hluboko pod limit zákona, který je 50 tisíc Kč. Dalším krokem jak jsme se jednoduše vypořádali s pofidérním zaměstnáváním lidí "na analýzu hudebních festivalů, vánočních zvyků a poskytování zpětné vazby" za statisíce, bylo zveřejnit všechny smlouvy na DPP a DPČ. Nejen zveřejnit, ale pravidelně přidávat na web nové a archivovat ty staré.

O tom, jak jsme vstoupili do spolku Otevřená města jsem psal v minulém díle, dnes bych vás rád seznámil s rozklikávacím rozpočtem CityVizor. Rozpočet sestavuje každá organizace veřejné správy, veškeré příjmy a výdaje se člení do kapitol a položek a vše je ze zákona veřejné. Takže si snadno zjistíte, že na položku 518 s názvem "Výdaje na netransferové převody uvnitř rozpočtové jednotky, na převzaté povinnosti a na jistoty" obec dala loni 18 235 Kč. A CityVizor umí toto vše přehledně zobrazit do grafů a rozčlenit. Jako první jsme předloni zveřejnili výdaje a příjmy našich více než 260 příspěvkových organizací a následně spustili rozpočet celého kraje a to až na úroveň jednotlivých faktur. To vše od roku 2018.

Dále jsme navázali spolupráci s pražskou městskou firmou Operátor ICT, která vyvíjí skvělé aplikace jako PID Lítačka s novým revolučním intermodálním vyhledávačem nebo právě datovou platformu Golemio. Na jedné straně máte data a na straně druhé s nimi pracujete a hlavně je prezentujete. Operátor ICT k té prezentaci využívá nástroj Power BI. A proč právě Golemio? Porovnával jsem i jiné možnosti, ale tato spolupráce dávala největší smysl, protože Praha o nás Středočeších už spousty dat má. Hlavně tedy dopravních. Analyzuje průměrné dojezdové doby z krajských měst do Prahy a zpět v různé časy, díky tomu můžeme simulovat různé uzavírky a modelovat objízdné trasy, nebo prezentuje data z takzvaných Standardů dopravní obslužnosti, tedy kolik jaká obec přispívá na provoz veřejné dopravy s rozdělením na konkrétní autobusové a vlakové linky. Koukněte sami na www.sdo2022.cz

V oblasti nakládání s veřejnými penězi jsou za mě dvě nejdůležitější části: veřejné zakázky a dotace. Veřejné zakázky má kraj i všechny jeho zřizované organizace v jednom nástroji E-ZAK. Díky tomu, že Operátor ICT už měl zkušenosti s prezentací dat o veřejných zakázkách, bylo poměrně jednoduché tato data opět zveřejnit. Můžete prozkoumat všech více než 6800 zakázek od roku 2020 v objemu přes 12 miliard Kč. Kolik přišlo nabídek, jaké byly očekávané a smluvní ceny a u každé zakázky odkaz právě do E-ZAKu, kde jsou k tomu veškeré dokumenty. https://golemio.cz/data/verejne-zakazky-sck

S dotacemi to tak snadné nebylo, máme sice už 13 let krajský portál pro správu dotací, kde žadatelé žádají, hodnotitelé hodnotí a kraj krájí peníze, ale bohužel tam nejsou všechny programy a ještě větší záhada byly individuální dotace. Ačkoli jsou tyto informace veřejné, a to jako přílohy jednotlivých usnesení zastupitelstva, nikde nebyla tato data pohromadě. Po roce práce se podařilo dát vše dohromady a prezentovat vše na jednom místě. Vytvořili jsme skvělou nástěnku, kde je přehled kdo, kdy a kolik dostal jakou dotaci až na úroveň konkrétních žádostí. Vidíme rozdělení dle dotačních programů a fondů a také mapu, kde žadatelé sídlí. Vše přehledně na krajském webu v záložce Hospodaření kraje. https://stredoceskykraj.cz/web/urad/prehled-poskytnutych-dotaci

Konec neprůhledným dotacím jako bylo například 10 milionů Kč na oslavy 115. výročí založení značky Harley Davidson, nebo 200 tisíc Kč na koncert Dalibora Jandy v pražské Lucerně.