Marcel Kolaja se stal volebním lídrem Evropské pirátské strany

Evropa si v posledních letech prošla řadou náročných výzev: pandemií covidu-19, válkou u našich sousedů a spojenců, energetickou krizí, zhoršující se krizí klimatu. I proto dnes vidíme nárůst populismu i podpory krajně pravicových stran. Piráti nabízejí alternativu. Politiku založenou na faktech, na skutečně funkčních řešeních, na upřímnosti. Máme odvahu říkat lidem pravdu i ve chvílích, kdy není příjemná. Proto musí být pirátský hlas jasně slyšet i v těch nejvyšších patrech evropské politiky. Já si moc vážím důvěry, kterou ve mě Evropští Piráti vložili, když mě zvolili jako svého spitzenkandidáta, a budu dělat vše pro to, abych prosazoval pirátské myšlenky v Evropě," říká Marcel Kolaja.

Druhou zvolenou spitzenkandidátkou se stala Anja Hirschel, která do evropských voleb kandiduje jako jednička za německou Pirátskou stranu. Evropská pirátská strana sdružuje Pirátské strany napříč evropským kontinentem od roku 2013. Aktuálně má 15 členů z celkem 14 evropských zemí. Zvolené zástupce mají Piráti kromě Česka ještě v Německu, v Lucembursku a na Islandu.

Proces výběru takzvaných spitzenkandidátů je výsledkem snahy zohlednit hlasy voličů i při sestavování nové Evropské komise. Politické strany tak již před evropskými volbami prezentují své kandidáty na post předsedy či předsedkyně Komise. Je to systém podobný tomu, který známe i z Česka, kde je hlavní stranický kandidát do Poslanecké sněmovny současně kandidátem na premiéra.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.