Malé obce mohou využít statisíce z Fondu obnovy venkova. Kraj na jejich rozvoj vyčlenil půl miliardy

„Obcí, které mohou dotace vzhledem ke své velikosti čerpat, je 1021. To je drtivá většina ze všech obcí a měst ve Středočeském kraji, kterých je celkem 1144. Od mého nástupu do úřadu jsem začal navštěvovat obce ležící v hospodářsky a sociálně ohrožených oblastech, nyní jezdím hlavně na setkání s místními akčními skupinami a žádám je, aby o možnosti čerpat dotace informovaly jednotlivé obecní úřady. Takto jsem byl už ve zhruba dvou stech sídlech,“ říká náměstek Jiří Snížek.

Osobní návštěvy zástupce kraje jsou obvykle ku prospěchu věci. „Obce zájem kraje těší. Za předešlých vlád k nim často nikdo nepřijel. Takhle jim kraj navíc nabízí relativně velké částky peněz na jejich rozvoj. Například obec, která má bezmála šest stovek obyvatel, dostane více než půl milionu korun, což není úplně málo, když uvážíme, že má rozpočet okolo osmi milionů,“ hodnotí Jiří Snížek. „Přitom obce řeší řadu problémů. Těžko je poznáte z Prahy, od stolu úřadu. Vyslechnu si tedy zástupce samospráv, předám kontakty a kraj pak dokáže poměrně rychle reagovat,“ doplňuje.

Hráze, traktory, kanalizace i hřiště

Současné vedení kraje na začátku volebního období do fondu připravilo 576 milionů korun, přičemž čerpat z něj je možné až do června 2024. „Stačí podat žádost včetně smlouvy o dílo a položkového rozpočtu projektu, poslat fotky před zahájením akce včetně závazku, že do roka budou peníze proinvestované,“ zmiňuje Jiří Snížek základní podmínky pro získání dotace.

Peníze mohou obce čerpat na investice, nikoliv na běžný provoz. „V jedné z obcí postavili za krajského přispění komunitní centrum, vybudovali kanalizaci, veřejné osvětlení či chodníky, jinde opravili hřbitovní zdi anebo hráze rybníků, nakoupili traktůrky, investovali do hasičské techniky a dalších,“ jmenuje Jiří Snížek. Kraj už na dotacích vyplatil zhruba 166 milionů korun. Aktuálně řeší přes dvě stovky žádostí.

Poskytnutí dotací vychází z Programu 2021-2024 pro poskytování dotací na rozvoj obcí do 2000 obyvatel ze Středočeského Fondu obnovy venkova. Program je vyhlášen na čtyři roky a obce z něj mohou získat 1000 Kč na jednoho obyvatele a využít je na jakoukoli obecní infrastrukturu. Menší obce (do 199 obyvatel) mohou žádat o maximální dotaci 200 000 Kč. Celkový objem finančních prostředků na celé čtyřleté období činí 576 milionů korun. Obce mohou žádat o dotaci v průběhu platnosti tohoto programu až třikrát tak, aby vyčerpaly maximální výši dotace, kterou mohou získat.

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Spolu s prezidentskými volbami proběhlo v největším středočeském městě referendum, ve kterém občané rozhodovali o zákazu heren a hazardu. Za vyvoláním referenda stojí petice iniciativy Kladno bez hazardu, kterou podepsalo 5 336 občanů. Radnice v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) od počátku proti referendu otevřeně vystupovala. Podle senátorky Adély Šípové, do jejíhož obvodu spadá i Kladno, město dostatečně nezajistilo, aby referendum proběhlo podle zákona, a rozhodla se proto město žalovat.

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.