Jiří Snížek: Malé obce mohou využít statisíce z Fondu obnovy venkova. Kraj na jejich rozvoj vyčlenil půl miliardy

Finanční prostředky z středočeského krajského Fondu obnovy venkova – dohromady více než půl miliardy korun – dosud nevyužilo na 755 obcí do dvou tisíc obyvatel. Peníze by přitom posloužily jejich rozvoji. Středočeský kraj proto na obce apeluje, aby využití zmíněného fondu zvážily. Některé navštívil i krajský náměstek hejtmanky pro regionální rozvoj a územní plánování Jiří Snížek.

„Obcí, které mohou dotace vzhledem ke své velikosti čerpat, je 1021. To je drtivá většina ze všech obcí a měst ve Středočeském kraji, kterých je celkem 1144. Od mého nástupu do úřadu jsem začal navštěvovat obce ležící v hospodářsky a sociálně ohrožených oblastech, nyní jezdím hlavně na setkání s místními akčními skupinami a žádám je, aby o možnosti čerpat dotace informovaly jednotlivé obecní úřady. Takto jsem byl už ve zhruba dvou stech sídlech,“ říká náměstek Jiří Snížek.

Osobní návštěvy zástupce kraje jsou obvykle ku prospěchu věci. „Obce zájem kraje těší. Za předešlých vlád k nim často nikdo nepřijel. Takhle jim kraj navíc nabízí relativně velké částky peněz na jejich rozvoj. Například obec, která má bezmála šest stovek obyvatel, dostane více než půl milionu korun, což není úplně málo, když uvážíme, že má rozpočet okolo osmi milionů,“ hodnotí Jiří Snížek. „Přitom obce řeší řadu problémů. Těžko je poznáte z Prahy, od stolu úřadu. Vyslechnu si tedy zástupce samospráv, předám kontakty a kraj pak dokáže poměrně rychle reagovat,“ doplňuje.

Hráze, traktory, kanalizace i hřiště

Současné vedení kraje na začátku volebního období do fondu připravilo 576 milionů korun, přičemž čerpat z něj je možné až do června 2024. „Stačí podat žádost včetně smlouvy o dílo a položkového rozpočtu projektu, poslat fotky před zahájením akce včetně závazku, že do roka budou peníze proinvestované,“ zmiňuje Jiří Snížek základní podmínky pro získání dotace.

Peníze mohou obce čerpat na investice, nikoliv na běžný provoz. „V jedné z obcí postavili za krajského přispění komunitní centrum, vybudovali kanalizaci, veřejné osvětlení či chodníky, jinde opravili hřbitovní zdi anebo hráze rybníků, nakoupili traktůrky, investovali do hasičské techniky a dalších,“ jmenuje Jiří Snížek. Kraj už na dotacích vyplatil zhruba 166 milionů korun. Aktuálně řeší přes dvě stovky žádostí.

Poskytnutí dotací vychází z Programu 2021-2024 pro poskytování dotací na rozvoj obcí do 2000 obyvatel ze Středočeského Fondu obnovy venkova. Program je vyhlášen na čtyři roky a obce z něj mohou získat 1000 Kč na jednoho obyvatele a využít je na jakoukoli obecní infrastrukturu. Menší obce (do 199 obyvatel) mohou žádat o maximální dotaci 200 000 Kč. Celkový objem finančních prostředků na celé čtyřleté období činí 576 milionů korun. Obce mohou žádat o dotaci v průběhu platnosti tohoto programu až třikrát tak, aby vyčerpaly maximální výši dotace, kterou mohou získat.

Sněmovnou prošel návrh, který posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. Piráti tzv. malou novelu dlouhodobě prosazovali

Prošla tzv. malá novela sociálních služeb. Návrh, který spolupředložili Piráti, posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. To znamená jednak péči, kterou nabízí hospice, zlepšení možností pro lidi, kteří o své blízké pečují sami, nebo zavádění center pro osoby závislé na návykových látkách, která by pomáhala lidem překonat závislost a zařadit se zpět do běžného života. Sociální služby tak budou dostupnější pro co nejvíce lidí.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Krajští radní schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.