Lucie Cirkva Chocholová: Lidice budou žít!

8. června 2022
Lucie Cirkva Chocholová: Lidice budou žít!

Povědomí historicky významných událostí vyprchává, pokud se s neochvějnou pravidelností nepřipomíná. To je také jeden z úkolů politiky, připomínat události a výročí, uvědomovat si jejich význam a udržovat je v paměti občanů. Vždy je tento odkaz silný ve chvíli, kdy si umíme tyto historické události ztotožnit s konkrétním lidským příběhem. Jména jako Josef Gabčík a Jan Kubiš zněla v posledních dnech v našem prostoru neustále. A byl k tomu důvod, 80. výročí atentátu na Heydricha.

S událostmi, které na tento čin bezprostředně navazovaly musíme připomenout nevinné lidické oběti. Nejsou bezejmenní. Na jejich osudy se můžete podívat na této mapě, kde podle čísel domů uvidíte osudy jednotlivých obyvatel. Lidickou tragédii nepřežilo 192 mužů, 60 žen a 88 dětí z celkového počtu 503 obyvatel, zničeno a srovnáno se zemí bylo 104 domů, škola i fara. Ve svém zrůdném konání zašli nacisté tak daleko, že byl zničen hřbitov včetně exhumace zemřelých, vykáceny stromy, sutí zavazen rybník a aby nic nezůstalo na svém místě došlo i k posunutí koryta potoka a Lidice byly vymazány z katastrálních map.

Naším úkolem je tento krutý a chladnokrevný čin připomínat a nenechat jeho oběti zapomenout. Proto se k 80 výročí vyhlazení obce Lidice chystá v následujících dnech několik pietních a vzpomínkových akcí:

• 9. června 20:30 hod. - Utrpení mladého Werthera, nádvoří muzea Památníku Lidice
  • 10. června 8:00 hod. - Malý pietní akt u Gymnázia Kladno
  • 11. června 13:00 hod. - Světlo za Lidice, nádvoří muzea Památník Lidice - přehlídka dětských pěveckých sborů, 15. ročník
  • 11. června 20:00 hod. - Děkovný koncert Pro Lidice, čtení jmen zavražděných lidických dětí, Světla z oken lidických domů, nádvoří muzea Památník Lidice a pietní území
  • 12. června 9:00 hod. - Mše svatá na základech kostela sv. Martina
  • 12. června 10:00 hod. - Pietní akt k 80. výročí vyhlazení obce Lidice u hrobu zavražděných lidických mužů.

Středočeský kraj se podílí na realizaci výroční cesty členů spolku Lidice Memory, pamětníků a rodinných příslušníků do koncentračního tábora Ravensbrück. Do místa, kam byly z Lidic odvlečeny ženy starší 16 let. Středočeský kraj má také tu čest podílet se na projektech Světlo pro Lidice, Děkovném koncertu pro Lidice, na natáčení krátkých propagačních filmů či na umístění nového objektu v rámci sousoší dětí v památníku Lidice z dochovaného modelu sochařky Marie Uchytilové.

Lidice budou žít!

Sněmovnou prošel návrh, který posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. Piráti tzv. malou novelu dlouhodobě prosazovali

Prošla tzv. malá novela sociálních služeb. Návrh, který spolupředložili Piráti, posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. To znamená jednak péči, kterou nabízí hospice, zlepšení možností pro lidi, kteří o své blízké pečují sami, nebo zavádění center pro osoby závislé na návykových látkách, která by pomáhala lidem překonat závislost a zařadit se zpět do běžného života. Sociální služby tak budou dostupnější pro co nejvíce lidí.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Krajští radní schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.