Lucie Cirkva Chocholová: Lidice budou žít!

8. června 2022
Lucie Cirkva Chocholová: Lidice budou žít!

Povědomí historicky významných událostí vyprchává, pokud se s neochvějnou pravidelností nepřipomíná. To je také jeden z úkolů politiky, připomínat události a výročí, uvědomovat si jejich význam a udržovat je v paměti občanů. Vždy je tento odkaz silný ve chvíli, kdy si umíme tyto historické události ztotožnit s konkrétním lidským příběhem. Jména jako Josef Gabčík a Jan Kubiš zněla v posledních dnech v našem prostoru neustále. A byl k tomu důvod, 80. výročí atentátu na Heydricha.

S událostmi, které na tento čin bezprostředně navazovaly musíme připomenout nevinné lidické oběti. Nejsou bezejmenní. Na jejich osudy se můžete podívat na této mapě, kde podle čísel domů uvidíte osudy jednotlivých obyvatel. Lidickou tragédii nepřežilo 192 mužů, 60 žen a 88 dětí z celkového počtu 503 obyvatel, zničeno a srovnáno se zemí bylo 104 domů, škola i fara. Ve svém zrůdném konání zašli nacisté tak daleko, že byl zničen hřbitov včetně exhumace zemřelých, vykáceny stromy, sutí zavazen rybník a aby nic nezůstalo na svém místě došlo i k posunutí koryta potoka a Lidice byly vymazány z katastrálních map.

Naším úkolem je tento krutý a chladnokrevný čin připomínat a nenechat jeho oběti zapomenout. Proto se k 80 výročí vyhlazení obce Lidice chystá v následujících dnech několik pietních a vzpomínkových akcí:

• 9. června 20:30 hod. - Utrpení mladého Werthera, nádvoří muzea Památníku Lidice
  • 10. června 8:00 hod. - Malý pietní akt u Gymnázia Kladno
  • 11. června 13:00 hod. - Světlo za Lidice, nádvoří muzea Památník Lidice - přehlídka dětských pěveckých sborů, 15. ročník
  • 11. června 20:00 hod. - Děkovný koncert Pro Lidice, čtení jmen zavražděných lidických dětí, Světla z oken lidických domů, nádvoří muzea Památník Lidice a pietní území
  • 12. června 9:00 hod. - Mše svatá na základech kostela sv. Martina
  • 12. června 10:00 hod. - Pietní akt k 80. výročí vyhlazení obce Lidice u hrobu zavražděných lidických mužů.

Středočeský kraj se podílí na realizaci výroční cesty členů spolku Lidice Memory, pamětníků a rodinných příslušníků do koncentračního tábora Ravensbrück. Do místa, kam byly z Lidic odvlečeny ženy starší 16 let. Středočeský kraj má také tu čest podílet se na projektech Světlo pro Lidice, Děkovném koncertu pro Lidice, na natáčení krátkých propagačních filmů či na umístění nového objektu v rámci sousoší dětí v památníku Lidice z dochovaného modelu sochařky Marie Uchytilové.

Lidice budou žít!

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje
16.06.2022

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje

Setkání starostů s vedením Středočeského kraje se dnes na Výstavišti v Lysé nad Labem zúčastnily zhruba tři stovky zástupců obcí. Šlo o poslední společné setkání před komunálními volbami, které se budou konat letos v září. Součástí akce byl i tradiční veletrh služeb, kde se starostky a starostové mohli zastavit u stánků krajských příspěvkových organizací, vybraných odborů Krajského úřadu a dalších hostů.

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!
01.06.2022

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!

V roce 2021 ve Středních Čechách vzrostl počet domácích i zahraničních hostů. Tuzemští návštěvníci tvořili 90 % klientely ubytovacích zařízení. Abychom mohli v tomto rostoucím trendu pokračovat i v příštích letech a cestovní ruch nepřinášel negativní dopady do života měst a obcí, je třeba podpořit infrastrukturu v této oblasti.Proto jsme z rozpočtu Středočeského kraje vyčlenili 20 milionů korun do Programu pro poskytování dotací na podporu rozvoje doprovodné infrastruktury. V roce 2022 mohou z tohoto programu žádat výhradně obce na podporu karavaningu, rekreační plavby, budování záchytných parkovišť včetně dopravního a orientačního značení a poprvé také i na pořízení projektové přípravy v souvislosti s projekty IROP II.

Jiří Snížek: Rozšíření vodárenské soustavy dostalo od zastupitelstva zelenou
30.05.2022

Jiří Snížek: Rozšíření vodárenské soustavy dostalo od zastupitelstva zelenou

Středočeský kraj podporuje propojení vodohospodářských soustav tak, aby občané měli dostatek pitné vody. V souladu s tímto názorem krajské zastupitelstvo na svém dnešním zasedání odsouhlasilo návrh na vydání 7. aktualizace Zásad územního rozvoje Středočeského kraje. Navrhované řady v rámci záměru Rozšíření vodárenské soustavy v koridoru dálnice D3 kraje propojují dva skupinové vodovody, a to Posázavský skupinový vodovod a Skupinový vodovod Javorník – Benešov s možným napojením na jihočeskou vodárenskou soustavu.