Klára Kocmanová: konec prodeje nikotinových sáčků dětem!

12. ledna 2023
Klára Kocmanová: konec prodeje nikotinových sáčků dětem!
"Dnes se nám povedlo ve zrychleném režimu odhlasovat novelu zákona, díky které lépe ochráníme zdraví dětí a mladých. Jde o zákaz prodeje vysoce návykových nikotinových sáčků mladším 18 let," uvedla pirátská poslankyně a spolupředkladatelka novely zákona Klára Kocmanová.

Nikotinové sáčky byly doposud volně dostupné úplně všem! Sáčky sice neobsahují tabák, ale nikotinu je v nich mnohdy výrazně víc, než v cigaretách. Asi není třeba podrobně vysvětlovat, že na nikotinu může velmi rychle vzniknout silná fyzická závislost a u dětí hrozí závažná narušení vývoje mozku. Není možné to dál přehlížet.

Samotný návrh ještě doplní vyhláška Ministerstva zdravotnictví, která omezí obsah nikotinu v sáčcích a upraví vzhled obalů, aby nebyly pro mladistvé tolik lákavé.

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Spolu s prezidentskými volbami proběhlo v největším středočeském městě referendum, ve kterém občané rozhodovali o zákazu heren a hazardu. Za vyvoláním referenda stojí petice iniciativy Kladno bez hazardu, kterou podepsalo 5 336 občanů. Radnice v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) od počátku proti referendu otevřeně vystupovala. Podle senátorky Adély Šípové, do jejíhož obvodu spadá i Kladno, město dostatečně nezajistilo, aby referendum proběhlo podle zákona, a rozhodla se proto město žalovat.

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.