Jiří Lehejček: Klíčovým nástrojem prevence sucha je zdravá půda!

Jiří Lehejček - pirátský kandidát do poslanecké sněmovny z 23. místa středočeské kandidátky je místopředsedou IFOAM EU - celoevropské sektorové organizace ekologického zemědělství. Pracuje také jako akademik, kde se zabývá paleoklimatologií Arktidy (rekonstrukcemi klimatu) a vyučuje ochranu životního prostředí, funkce lesa nebo kvartérní ekologii. Vystudoval fyzickou geografii a geoekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a pěstování lesa na Fakultě lesnické a dřevařské ČZU, kde získal také doktorát za práci Dendrochronologie arktické tundry.

Co tě motivovalo kandidovat v letošních volbách do poslanecké sněmovny?

> Jsem aktivní v Resortních týmech (RT) Zemědělství, který vedu, a Životního prostředí, jehož jsem aktivním členem. Chtěl bych se věnovat odpovědnější správě krajiny také v Poslanecké sněmovně.

Jaká témata bys jako poslanec prosazoval?

> Chci dosáhnout, aby tu bylo čistší životní prostředí, kvalitní pitná voda pro všechny. Chci změnit styl toho, jak stát přistupuje k ochraně životního prostředí. To, jak nakládáme s krajinou, udělalo z běžných druhů v přírodě druhy vzácné a mnoho z nich vyhynulo. Také je pro mě důležitá kvalita potravin a jejich dostupnost.

Jaké je tvoje životní motto?

> Zemi jsme nedostali od našich rodičů, ale půjčili si jich od našich dětí.

Které body z koaličního programu ti jsou nejbližší?

> Nejbližší je mi zemědělství a ochrana životního prostředí. Chtěl bych, aby byla dostupná nabídka kvalitních potravin pro každého i ve veřejném stravování. Standardem by měla být také šetrná metoda výroby a zpracování potravin. Důležitá je také zdravá a odolná krajina, která je schopna zadržovat vodu a vyprodukovat dostatek kvalitních a zdravých porduktů, a to díky zemědělcům, kteří na ní hospodaří ekologicky. Dalším bodem je udržitelné hospodaření v lesích, kdy by stát měl podporovat a rozvíjet lesnicko-dřevařský sektor jako jeden funkční celek. Sám dobře vím, že letní dny ve městě jsou peklo. Proto je důležité snižovat teplotu chytře: vodními toky, zelení a zužitkováním dešťů.

Profesně se zaměřuješ na oblast přírodních věd. Vyučuješ na vysoké škole předmět “Ochrana životního prostředí”. Jak vnímáš současný přístup vedení státu k ochraně ŽP?

> Současný přístup státu v této věci je podle mého názoru zcela nedostatečný. Životní prostředí je celosvětovou prioritou, ale u nás je "Popelkou". Přitom ve společnosti toto téma rezonuje, a to nejen mezi mladou generací. Je potřeba získat prestiž a mozky pro tento resort.

Co bys jako poslanec podnikl v této oblasti?

> Mojí prioritou je udržitelné nastavení české implementace společné zemědělské politiky Evropské unie. Klíčovou sílu v tomto má samozřejmě Ministerstvo zemědělství, nikoli Poslanecká sněmovna.

Problémem poslední doby jsou sucha a nedostatek vody v krajině. Co by měl stát, potažmo samosprávy dělat, aby se tenhle problém dále neprohluboval.

> Jde zejména o výše zmíněnou cílenou adaptaci SZP EU ve smyslu udržitelné správy krajiny včetně retence vody v půdě. Potenciál půdy zadržet vodu je u nás na kvalitních půdách 400 l/m3, realita je poloviční. Klíčovým nástrojem prevence sucha je tedy zdravá půda.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.