Jak kuchaři spravovali silnice

22. února 2020
Jak kuchaři spravovali silnice

Už jste tu pohádku od naší hejtmanky Jaroslavy Jermanové z ANO asi slyšeli. Podezřelé stamilionové zakázky středočeských silničářů jsou v pořádku, ačkoliv podle znalců nikdy nebyly provedeny. A přesto, že firmu i kraj vyšetřuje policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Pro připomenutí – naše krajská správa a údržba silnic přidělila v minulých dvou letech firmě Culinaria Art, kterou vlastní šéfkuchař Robert Chejn, dvě zakázky na ošetření alejí podél málo frekventovaných silnic na Kolínsku a Kutnohorsku. Firma přitom takové služby nikdy veřejně nenabízela a na internetových stránkách se prezentuje výhradně jako provozovatel hotelu.

Šéf středočeských silničářů Zdeněk Dvořák tvrdí, že se se šéfkuchařem Robertem Chejnem vlastně nezná. Nyní se však v mediích objevily nové informace, které to zpochybňují. Nejenže Zdeněk Dvořák má dům v Ratboři u Kolína, kde Robert Chejn provozuje hotel Chateau Kotěra, ale navíc jsou oba členové stejného mysliveckého sdružení. Taky vám to zní jako pohádka?

Není to ale první případ. Správa silnic za jednu podobnou soutěž v hodnotě 24 milionů korun dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 300 tisíc.

Co na to říká pirátský kandidát na středočeského hejtmana Jiří Snížek: > "Věřím, že za rok už podobné přihrávání zakázek a zpronevěra veřejných peněz nebudou možné, protože Středočeši ve volbách vyjádří nesouhlas s takovýmto jednáním. Jako Piráti máme jednoznačný protikorupční program a přísná pravidla transparentnosti aplikujeme i na sebe. Lidé nám prostě uvidí pod ruce."

Sněmovnou prošel návrh, který posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. Piráti tzv. malou novelu dlouhodobě prosazovali

Prošla tzv. malá novela sociálních služeb. Návrh, který spolupředložili Piráti, posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. To znamená jednak péči, kterou nabízí hospice, zlepšení možností pro lidi, kteří o své blízké pečují sami, nebo zavádění center pro osoby závislé na návykových látkách, která by pomáhala lidem překonat závislost a zařadit se zpět do běžného života. Sociální služby tak budou dostupnější pro co nejvíce lidí.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Krajští radní schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.