Antonín Schejbal: Děti na ubytovny nepatří, „normální“ bydlení je základní podmínkou pro plnohodnotné začlenění do společnosti

1. září 2021

Neudržovaná ubytovna, malé pokoje pro celé rodiny, ale také časté stěhování má zpravidla velice nežádoucí vliv na vývoj dítěte, říká příbramský zastupitel Antonín Schejbal (Piráti).

V uplynulých týdnech se poměrně diskutovaným problémem stal stav příbramských ubytoven „Pod Čerťákem“. Souhlasím s posílením policejních hlídek a aplikace ostatních opatření, které mají za úkol učinit okolí této lokality snesitelnější. V rámci veřejné debaty by se však nemělo zapomínat na jeden poměrně znepokojivý fakt. Na příbramských ubytovnách v současné době střídavě žije nejméně několik desítek dětí.

Neudržovaná ubytovna, malé pokoje pro celé rodiny, ale také časté stěhování má zpravidla velice nežádoucí vliv na vývoj dítěte. Standardní a trvalé bydlení je jednou ze zásadních podmínek pro běžné začlenění do společnosti.
Inspiraci nalezneme například i ve „finském modelu“ řešení chudoby a sociálních problémů, který je známý pod anglickým termínem Housing first (Bydlení především). Jeho principem je, že jako první věc musíte člověku s komplexními potřebami poskytnout trvalé bydlení, domov, pak se otevírají lepší příležitosti řešit ostatní problémy.

V Česku se tento přístup začal testovat v roce 2017 v Brně. Po roce si nájemní smlouvu udrželo 96 procent těchto domácností. Výsledky ukázaly, že se zlepšil psychický i zdravotní stav rodičů i jejich potomků, dospělí si našli práci, a ještě k tomu se výrazně uspořily veřejné peníze.

Nedostatek městských bytů a finančních prostředků pro obdobné projekty však bohužel velice často stojí v cestě. Situaci by výrazně pomohla řešit i změna legislativy a přijmutí zákona o sociálním bydlení. Jedná se o dosud chybějící legislativní úpravou, která by vymezovala pojem sociálního bydlení, cílovou skupinu sociálního bydlení, roli jednotlivých aktérů v jeho zajišťování a stabilní financování. Již od roku 2007 se objevuje v programových prohlášeních vlády, nejblíže k prosazení se dostal v roce 2017, kdy však neprošel ani prvním čtením.

I současná vláda hnutí ANO ve svém programovém prohlášení zákon o sociálním bydlení slíbila. Záhy však od něj upustila a nahradila ho nepříliš úspěšným dotačním programem Výstavba. Nezbývá než doufat, že s nadcházejícími volbami se situace zlepší a tento zákon bude přijat.

Sněmovnou prošel návrh, který posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. Piráti tzv. malou novelu dlouhodobě prosazovali

Prošla tzv. malá novela sociálních služeb. Návrh, který spolupředložili Piráti, posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. To znamená jednak péči, kterou nabízí hospice, zlepšení možností pro lidi, kteří o své blízké pečují sami, nebo zavádění center pro osoby závislé na návykových látkách, která by pomáhala lidem překonat závislost a zařadit se zpět do běžného života. Sociální služby tak budou dostupnější pro co nejvíce lidí.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Krajští radní schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.