Plnění programu 2020–2024

Povolební vyjednání vyústilo v uzavření koaliční smlouvy s vítězným hnutím STAN, druhou ODS a pátými Spojenci (TOP09, Hlas, Zelení). Do koaliční smlouvy se nám podařilo přenést většinu bodů z našeho volebního programu. Zde můžete sledovat jak se nám tyto body daří naplňovat

Regionální a územní rozvoj

Budeme spolupracovat na plánování nové výstavby s obcemi i Prahou. Upřednostňujeme zastavování nevyužívaných průmyslových areálů a proluk místo zabírání hodnotné zemědělské půdy. Chceme živou, nikoliv zabetonovanou krajinu. Budeme podporovat projekty, které umožní občanům mít školu, práci i zábavu co nejblíže domovu. Budeme pokračovat v zavádění vysokorychlostního internetu do všech měst a obcí, aby měli Středočeši možnost pracovat i z domova. Budeme podporovat i obyvatele malých obcí a zjednodušení agend na obecních úřadech. Iniciujeme vznik pracovní skupiny, která se bude zabývat specifickými problémy malých obcí, např. v oblasti grantů a dotací.

Životní prostředí a zemědělství

Budeme podporovat chytré hospodaření s vodou v obcích i krajině, například zelené střechy, stromořadí podél cest a opatření k větší odolnosti lesů nebo prvky zvyšující pestrost krajiny. Zajistíme administrativní i finanční podporu pro rozvoj infrastruktury pro pitnou i odpadní vodu. Upřednostníme recyklaci před spalováním odpadů. Klademe důraz na efektivní způsoby odstraňování ekologických zátěží. Podpoříme pokračování kotlíkových dotací. Zaměříme se na světelné a hlukové znečištění. Zasadíme se o dodávky surovin lokálních zemědělců a producentů do krajem zřizovaných škol, nemocnic, sociální zařízení a institucí. Podpoříme tím jak regionální ekonomiku, tak i pestrost zemědělské produkce. Krajský majetek budeme spravovat v souladu s principy udržitelnosti, prevence vzniku odpadů a emisí. Budeme motivovat soukromé vlastníky a obce k pronájmu půdy zemědělcům za dlouhodobě udržitelných podmínek ekologického zemědělství. Podpoříme poradenství s cílem usnadnit lokálním zemědělcům snadnější přístup k dotacím a přechod k udržitelným vzorcům hospodaření v krajině.

Kultura a cestovní ruch

Budeme prosazovat navýšení finančního příspěvku na kulturu na minimální hranici 2 % z celkového rozpočtu kraje. Tyto finance budou určeny především pro muzea, galerie a Fond kultury a obnovy památek. Prosadíme výběrová řízení za účasti odborníků a odvolávání vedoucích pracovníků pouze v jasně definovaných případech. Vytvoříme koncepci řízení příspěvkových organizací a provedeme revizi platných směrnic. Ve spolupráci s odborníky podrobíme revizi systému pro rozdělování kulturních dotací. Snížíme byrokratickou zátěž, která bývá pro žadatele o grant překážkou. Zavedeme možnost víceletého financování jednotlivých projektů, které je důležité pro zachování tradičních kulturních akcí v regionech.Chceme budovat naučné stezky, které budou v maximální možné míře vhodné i pro osoby se zdravotním hendikepem, protože samotné památky bez vhodného přístupu k nim nestačí. Zasadíme se o přehlednější značení, propagaci a pravidelnou údržbu cyklotras. Budeme podporovat i novou formu cyklistiky jako je např. Bike and Ride. Naším cílem je dosažení udržitelnosti cestovního ruchu a celoroční turistické sezóny, a to zvýšením atraktivnosti méně turisticky rozvinutých oblastí. Zároveň chceme přispět k obnově zaniklých cest v krajině, abychom při tvorbě stezek eliminovali zatížení životního prostředí.

Transparentní kraj

Zavedeme transparentní hospodaření. Chceme, aby kraj přešel k využívání otevřeného účetnictví všude tam, kde to zákon dovoluje, včetně společností, ve kterých je většinovým vlastníkem. Zároveň budeme o příjmech a výdajích informovat pomocí rozklikávacího rozpočtu až na úroveň jednotlivých faktur. Veřejnost bude mít přehled o majetku ve vlastnictví kraje. Dohlédneme na férovost a společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek a spravedlivé rozdělování dotací obcím. I zakázky malého rozsahu budeme zakázky vypisovat tak, aby se o nich mohlo dozvědět co nejvíce dodavatelů. Do vedení krajských institucí preferujeme odborníky vybrané v transparentních výběrových řízeních. Budeme zveřejňovat průběžné plnění jednotlivých priorit a cílů, aby každý mohl práci kraje sám zhodnotit.

Moderní úřad

Každý občan i starosta musí mít možnost, nikoliv povinnost, využívat nové technologie. Dokončíme elektronizaci styku s úřadem pro občany i obecní zastupitele tak, aby se vše dalo zařídit z pohodlí domova nebo kanceláře. Budeme investovat do technologií a odborníků na ochranu kybernetické bezpečnosti nemocnic, úřadů a organizací zřizovaných krajem. Budeme testovat odolnost IT systémů a smysluplně a moderně zlepšovat zabezpečení.

Doprava

Zrychlíme výstavbu, opravy silnic i mostů a budeme je koordinovat s dalšími organizacemi. Zohledníme také požadavky na zachování krajinného rázu a přírodních lokalit daného regionu. Zamezíme rozkrádání rozpočtu na opravy silnic a další infrastrukturní stavby. Každý má právo si zvolit, jak chce cestovat. Všechny způsoby dopravy na sebe musí navazovat, proto podpoříme rozvoj hromadné dopravy, výstavbu parkovišť u nádraží a úschoven kol. Při plánování hromadné dopravy v kraji budeme prosazovat dostupnost a bezbariérovost. Uděláme z kraje řádného hospodáře, který se rozhoduje na základě dat a nikoliv známostí. Data o stavu dopravní infrastruktury zveřejníme.

Vzdělávání

Umožníme svobodnou volbu vzdělávací dráhy dětí, průběžné vzdělávání dospělých, dostupnost a širokou nabídku vzdělávání podle potřeb regionu. Budeme více využívat Vzdělávacího institutu Středočeského kraje (VISK) rozvíjet jeho služby učitelům i veřejnosti. Budeme věnovat zvýšenou pozornost vzdělávacím institucím v problematických regionech či lokalitách. Zajistíme rovnoměrné materiálně technické vybavení škol a kvalitní zázemí pedagogům. Žáci musí pracovat na takovém vybavení, jaké budou později využívat v běžné praxi. Vytvoříme kvalitní partnerské programy mezi školami a významnými regionálními zaměstnavateli. Podpoříme realizaci odborného výcviku v reálném pracovním prostředí firem a zapojení odborníků z praxe do výuky. Podpoříme studentské start-upy, a zapojení studentů do projektů v rámci participativního rozpočtu. Vytvoříme podmínky pro zvyšování kvalifikace s důrazem na kompetence, flexibilitu, samostatnost, iniciativnost, podnikavost, týmovou práci, a na práci s moderními technologiemi, aby byli Středočeši připraveni tvořit budoucnost i čelit krizím.

Rodina a sociální služby

Zaměříme se na podporu poskytování péče v přirozeném domácím prostředí a alternativní způsoby bydlení pro seniory – komunitní bydlení, sdílené bydlení nebo dostupnost menších bytů. Podpoříme domácí hospicovou péči. Upřednostníme podporu pobytových i terénních komunitních služeb před velkokapacitními ústavy. Zasadíme se o to, aby domy pro seniory byly dostupné pro místní obyvatele. Zmapujeme situaci okolo bytové nouze v kraji. Poskytneme podporu obcím, které na svém území řeší problémy s dostupností bydlení nebo komplexní problémy v tzv. sociálně vyloučených lokalitách. Podpoříme spolupráci mezi postiženými územími tak, aby se problémy pouze nepřesouvaly z obce do obce. Pomůžeme rozšířit síť bezplatných dluhových poraden. Prohloubíme spolupráci s neziskovými organizacemi, které významným způsobem pomáhají lidem v dluhové pasti. Zasadíme se i o zvýšení finanční gramotnosti. Budeme prosazovat vznik rodinných center, dětských skupin a zařízení pro rodiny s dětmi. Pomůžeme rodinám sladit práci a péči o děti.

Sport a volný čas

Upřednostňujeme rovný přístup ke všem druhům sportů a volnočasových aktivit, jednotlivcům či skupinám různých výkonností. Dotace mají být určeny především projektům, které přinášejí benefity širokému spektru občanů, nikoliv jen komerčním sportovním klubům nebo vrcholovým sportovcům.

Zdravotnictví

Posílíme zubní a lékařskou péči v přijatelné dojezdové vzdálenosti pro každého. Budeme podporovat programy pro získání většího počtu kvalitních lékařů, záchranářů a zdravotních sester ve vašem okrese. Ve spolupráci s Prahou budeme usilovat o vzájemnou koordinaci zdravotní péče. Zřídíme databázi domácích výrobců ochranných pomůcek a zajistíme distribuci zdravotnického materiálu pro lékaře, záchranáře, zdravotních sestry, pracovníky v sociálních službách, seniory a další ohrožené skupiny obyvatel. Zajistíme kvalitní krizové řízení kraje. Nedopustíme, aby se opakovaly chyby z období pandemie koronaviru. Zajistíme transparentní nákup moderní techniky a pracovních pomůcek pro záchranáře. Zajistíme systematickou a ekonomicky udržitelnou obměnu vozového parku. Zavedeme elektronickou dokumentaci. Budeme se zasazovat o vznik center porodní asistence v koordinaci se zdravotnickými zařízeními v kraji. Podpoříme práci komunitních porodních asistentek poskytujících předporodní a poporodní péči.

CHCI VĚDĚT VÍCE