Kladno nesmí být ghetto – jak na to?

1. srpna 2019
Kladno nesmí být ghetto – jak na to?

Je „bezdoplatková zóna” tím správným řešením?

Kladno je město, ve kterém je problematika sociálně vyloučených lokalit velmi živá. Daří se zde nejen obchodu s chudobou či lichvářům, ale svoji tradici zde mají i hazardní zařízení, která jsou naštěstí dnes již na ústupu díky regulacím ze strany státu i města.

Jedním z výrazných problémů Kladna v sociální oblasti bylo do poloviny března platné opatření obecné povahy vymezující celé město jako zónu, v rámci které po přestěhování nebo vypovězení nájmu nebude možné získat doplatek na bydlení, tzv. bezdoplatkovou zónu. Nástroj, který měl být použit jako forma nátlaku na provozovatele ubytoven a zamezení tvoření sociálně vyloučených lokalit, některá města využila jako plošné opatření. Jestli oprávněně nebo ne již několik měsíců řeší ústavní soud a krajské úřady. Ten středočeský má jasno – opatření zrušil. Město se nyní vyslovuje, že opatření zavede znovu, tentokrát však pouze na konkrétní lokality.

Doplatek na bydlení je pro některé rodiny jediným způsobem, jak si udržet bydlení, a to navzdory tomu, že kvalita bydlení na ubytovnách není valná. Komerční trh s bydlením však pro některé jednotlivce a rodiny není dosažitelný a ubytovny tak zůstávají posledním záchytným bodem před životem na ulici. Důvodů je více – nedostatečné příjmy, exekuce i rasová diskriminace, která se nevyhýbá ani pracujícím a řádně žijícím Romům.

Rozhodnutí krajského úřadu o zrušení aplikování „bezdoplatkové zóny“ na celém území města vítáme, neboť podle nás je takové opatření ve své podstatě jen jakousi zástěrkou, jež ve skutečnosti nepřináší žádné řešení problému vyloučených lokalit. A vlastně ani nemůže. Podívejme se, co ve skutečnosti vyhlášení „bezdoplatkové zóny“ znamená. Všichni lidé závislí na doplatku na bydlení musí zůstat tam, kde jsou, jinak by o doplatek přišli. Lidé žijící v sousedství ubytoven se poté potýkají s problémy s tím spojenými a nemají žádný výhled, že se situace kdy zlepší. Problém se zakonzervuje pod pokličku, kde schovaný dále bobtná. Situace na stávajících ubytovnách se pozvolna zhoršuje a není z nich úniku.

Těsně před Vánoci jsme sdíleli sbírku Člověka v tísni pro rodiny a jednotlivce, kteří byli před svátky nuceni opustit ubytovnu Na Kopečku v Kladně. Důvodem bylo přerušení dodávek pitné vody a následná výpověď z bydlení. Kvůli opatření obecné povahy byla cesta obyvatel z ubytovny k jinému bydlení velmi krušná. Někteří obyvatelé ubytovny tedy radši zvolili přestěhování mimo Kladno a museli tak zpřetrhat své dosavadní sociální vazby. Vytlačení chudých do jiných měst ale nic neřeší, naopak zhorší jejich situaci a přenese problém jinam. Ti, kteří pracují, o práci nejspíše přijdou a všichni také přijdou o kontakty, které je mohou držet nad vodou.

Zavádění tzv. bezdoplatkových zón povede k vytlačování lidí do míst, kde budou ještě více závislí

"Zavádění 'bezdoplatkových' zón povede k vytlačování chudých lidí z rezidenčních částí měst do míst, kde budou ještě více závislí na byznysmenech s chudobou. Jejich sociální a ekonomická situace se ještě zhorší – nebudou se oddlužovat, nevrátí se do legální práce, přijdou o dávkovou podporu. Jediným výsledkem bude, že se ještě více propadnou do chudoby, a stanou se pro své okolí ještě nepřijatelnějšími," upozornil Martin Šimáček, ředitel Institutu pro sociální inkluzi pro server zpravy.tiscali.cz 8. listopadu 2017, tedy již v době, kdy se s vyhlašováním tzv. bezdoplatkových zón začalo.

Byznys s chudobou je nepříjemným jevem, který je třeba řešit. Nástroj typu bezdoplatkové zóny může fungovat podpůrně v tlaku na problémové majitele, nicméně náš sociální systém potřebuje skutečně komplexní řešení, které jde k příčinám problému. Kromě přenastavení systému dávek (mnoha lidem v exekuci se z důvodu srážek pracovat vůbec nevyplatí), je jedním z možných řešení i rozvoj sociálního bydlení.

Rozvoj sociálního bydlení je jednou z pirátských priorit v oblasti sociálních věcí. Jak ukazují závěry vědeckých studií i zkušenosti z Brna, jako velmi dobrý nástroj řešení problematiky sociálního bydlení se jeví bydlení formou „housing first“. Podstatou metody je poskytnout lidem bez domova standardní bydlení a současně jim poskytnout pomoc dle jejich individuálních potřeb. Metoda vychází z toho, že aby člověk mohl kvalitně žít, vychovávat děti a chodit do práce, je stabilní bydlení zcela nezbytné. Jít tímto směrem však vyžaduje dlouhodobou práci a mnoho trpělivosti. Město Kladno bohužel vědomě promeškalo grantovou výzvu, jež by umožnila financovat sociální bydlení až z 90 % z regionálního operačního programu. Život jde však dál a my vyvineme veškeré úsilí pro to, aby se jednou i Kladno dokázalo k problému sociálního vyloučení postavit čelem a nabídnout přístup, který povede k dlouhodobým pozitivním změnám.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.